Monday, February 28, 2011

Hur vill du att din Bentō ska se ut? | ikikata.se

Hur vill du att din Bentō ska se ut?

bentozelda

Eftersom jag är en ganska barnslig själv så skulle jag föredra en Kyaraben. I en sådan bento får du verkligen äta med ögat då maten är formad till dina favoritkaraktärer eller djur.

Karakteristiskt för en Bentō är indelningen av maten i olika “fack” och den innehåller oftast en portion ris, fisk eller kött och någon typ av inlagd grönsak. Variationerna är många och Bento är japanernas svar på antingen matlåda till arbetet eller take-away mat.

Det finns många olika typer av bento, några ex:
Shōkadō bentō - Traditionell japansk bento serverad i en svart trälåda.
Hinomaru bentō - Är inspirerad av den Japanska flaggan då den oftast innehåller vanligt ris och en umeboshi i mitten (inlagd röd frukt).
Sushizume – Bento innehållande sushi.
Hokaben – Take-away Bento.
Kyaraben (Charaben) – Den roliga benton framtagen av japanska mödrar för att göra maten mer tilltalande för deras barn. Ris/ägg/kött formad i barnets favoritkaraktärer inom manga/anime eller djur.

Denna typ av måltid går långt tillbaka och den första Bentōn tros kunna spåras ända tillbaka till 1100-talet. Då innehöll den endast hoshi-ii (tillagat och torkat ris). Till en början serverades den endast i behandlade trälådor. Numera är plast vanligast.

Vill du kunna göra din egen Bentō eller kanske till och med din egna Kyaraben?
Nedan följer en länk där du kan beställa bentō-tillbehör till humana priser! Det finns även massor av andra roliga saker.

bento

bento1

bento3

bento5

(Forma kokta ägg till söta djur. Koka ägget, stoppa det i formen och fem minuter senare har det förvandlats till en söt kanin!)

Köp egna Bentō-tillbehör här (From Japan with Love)!

Om du som mig gillar att spendera tid i köket så finns det massor av andra söta grejer att köpa på samma sida!

sponges

bento7

Recept till olika och smakrika Bento finner du här! (JustBento.com)

bento deco is art!!! and yummy!!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails